Gradski odbor HDZ-a Grada Drniša

Pjesma kaže „… kad je bilo najteže, rodio se HDZ“. I zaista, kraj 80-ih godina nosio je slutnju o dolasku teških dana za cijeli hrvatski narod pa tako i za žitelje drniškog kraja. Kao odgovor na te tmurne oblake koji su se u to vrijeme nadvili nad našim krajem, pojavila se skupina uglavnom mlađih i svakako u tom vremenu hrabrih ljudi koji su činili inicijativni odbor za osnivanje tadašnje Općinske organizacije HDZ-a Općine Drniš. Bili su tu s „glavom u torbi“ kako bi se reklo u to vrijeme: Ivica Čupić, Tomislav Vlaić, Jagoda Hrstić, Dragan Bukarica, Anđelko Begonja, Željko Pilić, pok.Tomislav Matić, Smiljan Reljić, Ivica Odak, Milan Velić, Joško Kulušić, Miro Odak pok. Ivan Andabaka i još neki drugi čijih se imena autori u ovom trenutku ne sjetiše i zato im se svima ispričavaju. Okupljanja i pripreme su uglavnom bili tajni i održavali su se u pravilu u privatnim kućama ili stanovima članova inicijativnog odbora.

I danas rekli bi (već) dalekog 17. veljače 1990. godine u prepunoj športskoj dvorani u Drnišu u prisustvu gosp. Vladimira Šeksa te gostiju iz Šibenika (Božo Erlić, Duje Stančić, Marko Menđušić i dr.) u Općini Drniš „rodio“ se HDZ. Za prvog predsjednika Općinskog odbora HDZ-a izabran je Smiljan Reljić, dipl. pravnik. Pored njega kao članovi tadašnjeg Izvršnog odbora HDZ-a Općine Drniš izabrani su: dopredsjednici pok. Tomislav Matić, Miro Odak i Tomislav Vlaić, tajnik pok. Milan Velić, rizničar Jagoda Hrstić, članovi: Ivica Čupić, Željko Pilić, Ivica Andabaka „Janko“, Joško Kulušić „Jolac“, Slavko Barišić iz Oklaja, Rajko Žulj iz Oklaja, Žarko Duvančić iz Razvođa, Stanko Duvančić iz Razvođa, Ivica Kosor iz Trbounja, Neven Matić iz Trbounja, Ante Dželalija iz Miljevaca, Nikica Malenica iz Miljevaca, Stipe Čipčić iz Miljevaca, Joško Žurić iz Pakova Sela, Ivica Copić iz Pokrovnika, Martin Burić iz Mirlović Zagore, Joško Čular iz Unešića, Damir Rajčić iz Unešića, Tomislav Mrčela iz Koprna, Vlade Božić iz Čvrljeva, Joso Mešin iz Kljaka, Mirko Kušeta iz Kljaka, Joso Duran iz Gradca, Slave Goreta iz Kadine Glavice, pok. Ante Tomić i Ivica Odak iz Siverića, pok. Miroslav Ramljak iz Siverića, Josip Odak iz Siverića, Josip Pavičić iz Parčića, Slavko Andabaka iz Badnja, Ivica Jerković iz Kričaka i Miroslav Ramljak iz Sedramića te svakako još i poneki drugi članovi čijih se imena u ovom trenutku ne sjetismo pa neka nam oproste i molimo ih da nam se jave.

Uz ogromno oduševljenje i polet koji se tada „osjećao“ u drniškom kraju javila se i nada kod hrvatskog puka da bi se stoljetni san o samostalnoj hrvatskoj državi mogao konačno ostvariti, jer kako narod kaže: „sad ili nikad“.

Nakon prvih višestranačkih izbora u kojima je HDZ uvjerljivo pobijedio uskoro je došao Domovinski rat, a s njim i progonstvo žitelja drniškog kraja. Bilo je to teško vrijeme za cijeli drniški kraj, ali i u tim teškim vremenima za narod našeg kraja nade su bile usmjerene kako u pripadnike HV i MUP-a, tako i u državno vodstvo na čijem je čelu bio prvi predsjednik Republike Hrvatske te predsjednik i osnivač HDZ-a, dr. Franjo Tuđman koji je davao punu potporu vodstvu G.O. HDZ-a Drniš na čijem je čelu od kraja 1991. pa do 2004. godine bio Ante Dželalija.

Od svog osnutka HDZ-a u drniškom kraju imao je značajnu ulogu ne samo u odvijanju političkog života već i u društvenim, gospodarskim i socijalnim poslijeratnim procesima.

Na unutarstranačkim izborima 2004. godine za predsjednika G.O. HDZ-a izaslanici su na Izbornoj skupštini, između Ante Dželalije i Josipa Odaka izabrali tadašnjeg dožupana Šibensko-kninske županije i dugogodišnjeg člana HDZ-a, Josipa Odaka. Godinu dana nakon toga u svibnju 2005. godine na lokalnim izborima Ante Dželalija koji je neposredno pred izbore napustio HDZ i osnovao svoju Nezavisnu listu, pobijedio je osvojivši 40-ak glasova više od liste HDZ-a. Bio je to prvi poraz HDZ-a na ovim prostorima od njegovog osnutka 1990. godine.

Nakon lokalnih izbora 2005. godine raspušta se G.O. HDZ-a i formira se povjerenstvo HDZ-a za Grad Drniš na čije čelo je postavljen od strane Ž.O. HDZ-a, Nikola Lovrić koji ostaje na čelu povjerenstva gotovo tri godine odnosno sve do redovne Izborne skupštine koja je održana 15.03.2008. godine kada su izaslanici između tri kandidata (mr.sc. Damira Vlaića, Nikole Lovrića i mr.sc. Josipa Begonje) s više od 50% glasova za predsjednika G.O. HDZ-a Drniš izabrali mr. sc. Josipa Begonju.

Bez obzira što politolozi kažu da se sklonost biračkog tijela prema političkim strankama njiše kao klatno, danas smo uvjereni više nego ikad do sada (analizirajući sve ono što je HDZ-e Grada Drniša učinio za žitelje drniškog kraja od svog osnutka pa do 2005. godine kao i ono što je HDZ s državne i županijske razine učinio za drniški kraj u financiranju komunalne i društvene infrastrukture od 2005. pa do danas), da će HDZ Grada Drniša u svom današnjem pomlađenom sastavu s ljudima koji imaju i obrazovanje, ali i iskustvo ponovno zadobiti povjerenje naših birača te da će se već na slijedećim izborima HDZ u Gradu Drnišu ponovno vratiti na vlast, jer Drniš mora ići dalje.

S poštovanjem,

G.O. HDZ-a Drniš